Blog
četvrtak, kolovoz 19, 2010


Opće je poznata stvar da jako volim jednostavne recepte, one koje možete sklepati dok jednom rukom telefonirate, drugom pospremate nered koji je zaostao od jučer, pa usput ubacite malo brašna gdje treba, bacite oko da vidite je li stigao mail koji čekate kao ozeblo sunce, skoknete do ormara da vidite što ćete obući jer je vrijeme promjenjivo, a vi izlazite za točno sat vremena, onoliko koliko je potrebno da se kolač ispeče i da vi ispečete jezik nestrpljivo jedući onaj jedan komadić koji ste uspjeli ukrasti na izlasku iz stana. Takvim se kolačima stalno vraćam i ono su što se u engleskom naziva „a keeper“ – recept koji ćete zadržati i koristiti ga opet i opet, a ne samo jednom isprobati, zaključiti da je „zgodan“ i zaboraviti da je ikad postojao.





Ovaj crumble jedan je od takvih recepata, a njegova ljepota leži u tome što u njega možete ubaciti bilo koje voće koje vam se prohtije. Ako nemate dovoljno određene vrste voća, uvijek možete ubaciti koju jabuku da se popuni doza i uz minimalno truda i vremena, nešto ukusno i domaće izaći će iz pećnice. Moglo bi se reći da je ovaj recept neki križanac između crumblea i tarte tatin. A svi znamo da iako su čistokrvni kolači pravi ponos i dika s pedigreom, ipak ovi mješanci imaju neki poseban šarm i lako vam se uvuku pod kožu.

voće:
80 g maslaca
60 g šećera
500-700 g voća (ako je krupnije, narezati ga)
3 velike žlice smeđeg šećera (ako je više voća, dodati još žlicu ili dvije)
1 burbon vanilija
cimet
kardamom
žlica maraskina

posip:
220 g brašna (glatkog ili za prhka tijesta)
120 g maslaca, narezanog na kockice
80 g šećera
1 šećer vanilija
prstohvat soli



1)    Ugrijati pećnicu na 180°C.
2)    U zdjeli pomiješati voće, šećer, vaniliju i začine.
3)    U odvojenoj posudi pomiješati sastojke za mrvice. Prvo pomiješajte sve suhe sastojke, a zatim prstima utrljajte maslac tako da dobijete nešto poput krupnijeg pijeska. (Ako imate blendre, možete jednostavno sve sastojke ubaciti u blender)
4)    U pećnici u plehu dimenzija cca 25x30 cm rastopiti maslac i šećer dok mješavina na rubovima ne poprimi smećastu boju. Promiješati.
5)    Dodati prvo voće pa zatim posuti mrvicama tijesta.
6)    Peći cca 45 min dok mrvice ne poprime zlaćanu boju.
7)    Možete poslužiti samo ili uz kuglu sladoleda od vanilije.





Crumble koji vidite na slici napravljen je od kruškica, trešanja i brusnica. Koja bi bila vaša idealna kombinacija voća?

 



damijenestoslatko @ 08:00 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
Arhiva
« » lis 2017
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
Glasuj na...

Blogerica.com