Blog
srijeda, travanj 23, 2008



Ima nekih namirnica za kojima sam apsolutno luda (čokolada npr. – danas sam u knjižnici čak posudila knjigu o toj hrani bogova), nekih koje ne podnosim i nekih koje ne izazivaju u meni baš neke posebne osjećaje. Sir se nalazi na granici između druge i treće kategorije. Neke vrste sira su mi u redu (one bezukusne kao i one jako blagog okusa), a neke mi svojim intenzivnim mirisom i aromom pokvare sljedeća tri obroka. Kad smo dečo i ja jednom u Dubrovniku bili na večeri navukao me da probam malo njegove piletine s gorgonzolom. Sve što ću reći je da mi je taj zalogajčić uništio ostatak mog ukusnog jela. Žao mi je malo zbog toga i pokušala sam se u više navrata „preodgojiti“, ali to je bilo pravo mučenje.  (s voćnim jogurtom je donekle uspjelo, sirevi su izgleda malo veći izazov)



Imajući u vidu tu moju sirnu situaciju, morate jako ozbiljno shvatiti kad vam kažem da je ova torta od sira uistinu sjajna. Recept je višestruko provjeren i prepisan iz mamine kuharice, a mislim da smo ga dobili od susjede s gornjeg kata i malo ga preuredili tako da bude prilagođeniji „opće-kućnom“ ukusu. Moj jedini dodatrak je kardamom u preljevu koji nije neophodan pa ako ga ne volite ili ne možete nabaviti, slobodno preskočite. Ovu tortu treba jesti dobro ohlađenu pa je zato napravite bar nekoliko sati unaprijed ako očekujete goste. Najbolji dio svega je što je gotova brzinom svjetlosti i to što su sastojci i više nego uobičajeni. Zasučite rukave i bacite se na posao



Doza za okrugli kalup 24 cm promjera:

Za podlogu:
16 kom Petit Beurrea 
10 dkg masla 
2 žlice šećera 
malo cimeta
1-2 žlice vode

Za nadjev:
250 g svježeg sira (ili mascarponea)
5 jaja
30 dkg šećera
šećer vanilija

Za preljev:
2 kisela vrhnja (12% mm)
3 žlice šećera
malo korice od limuna
po želji malo kardamoma    

1) Ugrijati pećnicu na 180°C i obložiti formu papirom za pečenje
2) Samljeti kekse
3) Rastopiti maslo i dodati mu cukar i malo cimeta
4) Skupa s keksom izmiješati na vatri
5) Prema potrebi dodati žlicu do dvije vode
6) Smjesu od keksa staviti na dno forme i uz stranu cca 1 cm – dobro pritisnuti prstima
7) Malo istući cijela jaja, dodati im šećer i vaniliju
8) Sir malo izmiješati i pomalo mu dodavati smjesu s jajima
9) Uliti smjesu preko keksa i peći 45 min na 180˚C (vidi napomenu)
10) Izmiješati 2 vrhnja s 3 žlice cukara
11) Preliti vrući kolač i peći još 20ak min
12) Poslužiti ohlađeno



 Napomena:  Ako se koristi mascarpone, a ne običan sir, onda vrijeme pečenja treba bitno produžiti (cca 1h15min na 180˚C) Provjeriti da smjesa u sredini nije «preživa» jer će u protivnom preljev od vrhnja upasti u sredinu.

Iako sam velika ljubiteljica mascarponea, ovaj mi je kolač draži s „običnim“ sirom – čvršći je i manje mastan – ukratko prava poslastica...







                                                            Verzija za ispis

damijenestoslatko @ 12:28 |Komentiraj | Komentari: 34 | Prikaži komentare
Arhiva
« » pro 2014
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
Glasuj na...

Blogerica.com