Blog
ponedjeljak, travanj 21, 2008



Razne su stvari koje me mogu potaknuti na isprobavanje nekog recepta. Znatiželja, dobra preporuka, privlačna fotografija, sastojci koje volim, brzinska odluka na licu mjesta, želja za eksperimentiranjem, a ponekad: boja. To ste već mogli primijetiti u juhi od poriluka, juhi od špinata, neuspjelom pokušaju pirea od batate te u puretini Stoganov s crvenom rižom. Što ću, volim malo boje u tanjuru

Mislim da vam je jasno koji od gore navedenih razloga je presudio u odabiru jučerašnjeg ručka.  Kad sam vidjela ovako živopisno jelo, moja razigrana strana mu nije mogla odoljeti. Nije ni čudo da postoje psihijatrijske terapije bojom – dok sam pravila ove njoke uz dobru glazbu i malo pravog proljetnog sunca kroz prozor, svijet sam doslovno promatrala kroz ružičaste naočale. „Voir la vie en rose“ (vidjeti život ružičasto, kako kažu Francuzi), a oni znaju što je boja i preciznost u njenom definiranju. Chagallovski plava, jantarna, glinena, žučno žuta, boja koja postaje žuta, 3 riječi za purpurnu... pa vi to sve naučite i naučite k tome koristiti...



A što je uopće boja? Dojam koje svjetlosno zračenje ostavlja putem oka. Spektar je svugdje isti, a različiti jezici dijele ga na različit broj boja i nijansi. Učili su nas prošli semestar na faksu da postoje jezici koji cijeli spektar dijele samo na tzv. tamnu i tzv. svijetlu boju. Kod njih nema crvene, žute, zelene, plave itd. Crno bijeli svijet u neku ruku... Pretpostavljam da bi ove njoke spadale pod tamnu... ili ipak ne?

A ako vas zanimaju odgovori na neka pitanja vezana uz boju, čitajte dalje. (Pronašla sam ih ovdje

1) Zašto je nebo plavo?

Atmofera nije prazna: sastavljena je od raznih plinova, a oni uglavnom ne propuštaju plavi dio pektra koji dolazi od sunca pa je on djelomično zarobljen u molekulama u atmosferi i raspršen na sve strane. Dio tog zračenja stigne do Zemljine površine, a ostatak koji nam ne dolazi dorektno od Sunca „boji“ nebo u plavo.

2) Zašto je more plavo?
Morska voda je uglavnom prozirna, a u njoj se zrcali boja neba pa otud plava boja. Kad je vrijeme oblačno ili kad pada kiša, i more nam se čini tamnijim. Crveno je pak more dobilo ime po jednoj crvenoj algi koja u njemu ima stanište, a Crno more voj naziv duguje spojevima vodika i sumpora koji imaju zatamnjujući efekt. 

3) Koje je boje svemir?
Karl Glazebrook i Ivan Baldry su se pozabavili promatrajući boje preko 200 000 galaksija i pokušali su pronaći neku prosječnu boju koja proizlazi iz njih, tj. koju bismo dobili kad bismo sve te zvijezde strpali u neku kutiju i promatrali svjetlko koje one emitiraju. I rezlutat računice je... blijedožuta boja kojoj su zatim dali ime „Cosmic Latte“ (Za zainteresirane – cijeli članak na engleskom imate ovdje)



E sad kad znate sve o bojama, saznajte nešto i o današnjem receptu.
Umak Monti e mare (tal, planine i more) koji sam napravila uz njoke pokušala sam „kopirati“ iz restorana Boban. Oni poslužuju fine njoke pod ovim nazivom (u jelovniku su navedeni sastojci  ) i mislim da sam dosta blizu njihovom receptu. Nije to to, naravno, ali za kućnu radinost je zadovoljavajuće.

Za njoke:
Uzmite 2 glavice cikle, umotajte ih u aluminijsku foliju i pecite 1h na 200. Ogulite ih, ubacite u blender i primiješajte drugim sastojcima za njoke. U osnovni recept dodajte još 5 dag brašna ili više ako je potrebno da tijesto ne bude jako ljepljivo(ja sam po majčinom naputku koristila ošto), a recept za njoke i detaljne upute za pripremu možete pronaći ovdje.







:

Umak
malo ulja
mali luk
1-2 češnja češnjaka
gambori
250 g šampinjona
žlica prošeka
malo koncentrata rajčice
malo pršuta
2 dcl vrhnja za kuhanje
žličica brašna
papar
muškatni oraščić
peršin

0) Odledite gambore (ako imate sreće da imate svježe, ovo nije potrebno), nasjeckajte šampinjone na listiće (što tanje, to će umak biti finiji) i pršut na male kockice i naribajte luk
1) Ugrijte ulje pa mu dodajte sitno nasjeckan luk i češnjak
2) Dodajte gambore, a nakon par minuta i gljive
3) Pirjajte sve dok im ne ispari dobar dio soka pa dodajte prošek i žličicu koncentrata rajčice i pršut
4) Prelijte vrhnjem za kuhanje pa dodajte malo brašna i pustite da se umak malo zgusne
5) Dodajte malo papra, muškatnog oraščića i peršina pa poslužite s njokama (može i s tjesteninom)

Sve u svemu, vrlo ružičast i jaaako ukusan ručak. Ne bih se ustručavala ovo staviti gostima na stol. Iskreno, malo me bilo strah hoće li se cikla jako osjetiti i hoćemo li ostati gladni, ali nestalo je sve što sam napravila i mislim da ću u nedostatku vremena za izradu njoka ovaj umak raditi uz tjesteninu.



Osim toga, dok se rade ovakve njoke imate osjećaj da se se vratili u vrtić i da vam je teta dopustila da se igrate plastelinom. Tko kaže da kuhanje baš mora biti dosadno?

 Verzija za ispis

damijenestoslatko @ 13:26 |Komentiraj | Komentari: 21 | Prikaži komentare
Arhiva
« » lis 2017
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
Glasuj na...

Blogerica.com