Blog
subota, ožujak 29, 2008



Nekad se osjećate kao ovaj tu jadni onemoćali Popaj? Istina, njemu je omiljeno jelo špinat na mlijeku, ali favorit br. 2 mu je zasigurno ova juhica... Ovo je prava stvar za unos vitamina i svih tih mikro stvarčica u organizam. Brzo se spremi, boja jela je užitak sam po sebi (iskreno, na ovu juhu sam se u početku odlučila upravo radi intenzivne boje), a okus je odličan.

U engleskom postoji izraz to boil down to something čije je značenje „svesti se na nešto“, a u slobodnom doslovnom prijevodu „skuhati se (dolje) do nečega“. Možda tajna podrijetla tog izraza leži u špinatu jer me uvijek fascinira kako se cijela ona zelena Himalaja na kraju svede na dvije do tri porcije, bilo juhe, bilo špinata u nekom drugom obliku (volumen se smanji za 3 četrvtine). Tako je naravno bilo i ovaj put. Ranim jutrom sam  (doduše tramvajem) odlepršala na tržnicu, pronašla zadovoljavajući špinat i nešto kasnije juha je bila na stolu. 





Inače, špinat je jednogodišnja biljka podrijetlom iz Azije. Oblici “divljeg” špinata pronađeni su u Nepalu i vjerojatno je upravo tamo ta biljka postala prehrambenim proizvodom. U antici nije bio poznat, a njegova se upotreba počela širiti nakon ranih muslimanskih osvajanja. U 7. stoljeću Perzijanski su je donijeli u Kinu. Arapi su špinat donijeli u Španjolsku i jedno vrijeme je u Engleskoj špinat bio poznat pod nazivom “the Spanihs vegetable”, odnosno, španjolsko povrće. Katarina Medici je bila velika ljubiteljica špinata i kad se udala za francuskog kralja, sa sobom je povela i vlastite kuhare koji su, između ostalog, pripremali špinat na način na koji je ona to željela. S obzirom na to da je Katarina bila podrijetlom iz Firence, određena jela pripremljena sa špinatom imaju dodatak nazivu “a la Florentine”, tj. na firentinski način.



Špinat najbolje raste u toplijim klimama, a najveći izvoznici te biljke su SAD i Nizozemska
Prema narodnoj predaji, špinat je jako bogat željezom (zbog toga figurira u već spomenutom crtiću). Iako je to istina, nije ipak toliko čudesan kao što se smatralo. Bogat je i kalcijem, raznim antioksidansima, magnezijem, folnom kiselinom te vitaminima A, C, E i K. ( ovdje to sve možete sebi vizualno predočiti ako pogledate u tablicu)

A sad evo i recepta – količine prilagodite broju ljudi za koje kuhate, tj, ravnajte se količinom špinata.

Za 300 g špinata:
malo maslaca
žličica brašna
2 krumpira (ne prevelika!)
povrtni temeljac (ili kocka razmućena u malo vode – goveđa ili povrtna, kako želite)
papar
sol
kopar
vrhnje
vlasac (po želji)

0) Očistite krumpir, izrežite ga na sitne kockice i dobro operite špinat
1) Rastopite maslac i dodajte mu žličicu brašna
2) dodajte povrće i pustite da se špinat „smanji“ od topline stalno miješajući
3) Prelijte temeljcem ili vodom s razmućenom kockom toliko da povrće bude pokriveno. Pustite da provri na laganoj vatri  kuhajte dok krumpir ne bude gotov (15ak min)
4) Miksajte štapnim mikserom dok ne dobijete kremastu juhu
4) Posolite, popaprite, dodajte kopar i vlasac ako želite i neposredno pred serviranje dodajte vrhnje


vrhnje možete poslužiti i odvojeno tako da 
svatko sebi stavi koliko želi

                                 Verzija za ispis

damijenestoslatko @ 13:29 |Komentiraj | Komentari: 13 | Prikaži komentare
Arhiva
« » lis 2017
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
Glasuj na...

Blogerica.com