Blog
srijeda, kolovoz 6, 2008



- Da ti ja jedem cvijeće?, pogledao me s nevjericom moj mlađi brat koji ionako vjerojatno misli da njegova sestra nije baš dobre glave kad su u pitanju nova jela koja stalno stižu na stol.
(Na kraju je čak probao i priznao da nije loše.)



Za cvjetove tikvica sam sve donedavno mislila da su teška egzotika (ipak sam ja gradsko dijete), ali sam ih nedavno po vrlo niskoj cijeni pronašla na placi u gradu. Onako veselo žutima nisam im nikako mogla odoljeti makar u prvi mah nisam znala što da s njima radim. Tu je uskočio Jamie koji je u svojoj kuharici Cook with Jamie objasnio da ih se može pržiti, pohati i puniti sirom. Odlučih se za pohanje.

Prvi korak je svojevrsna kastracija (okrutno, zar ne?). Naime, budući da se uglavnom radi o muškim cvjetovima, potrebno im je odstraniti tučak (kao što se vidi na slici). On ne bi bio baš primamljivog okusa i zato je bolje da ga u konačnom proizvodu koji ide na stol nema.

Ostatak posla je vrlo jednostavan, a na kraju dobijete jako efektan prilog. Pa tko ne bi bio zadovoljan cvijećem u tanjuru?  Okus mu je gotovo isti kao pohanim tikvicama – ipak je to “s iste grane palo“.




Za 6-8 cvjetova:

1 žutanjak
½ čaše ledene vode
½ čaše brašna
Sol
Papar
Muškatni oraščić
Ulje za prženje

0) Operite cvjetove, odstranite im tučke i posušite ih krpom ili papirnatim ubrusom
1) U dubokom tanjuru istucite žutanjak, dodajte mu vodu i promiješajte
2) Dodajte brašno i začine
3) Stavite ulje u posudu za prženje tako da ude 4-5 cm visoko i pustite ga da se dobro ugrije
4) Umačite cvjetve tikvica u pripremljenu smjesu i pržite ih par minuta povremeno okrećući ako da sa svake strane dobiju zlatno-žutu koricu
5) Poslužite toplo kao prilog glavnom jelu (možete ih iskombinirati s nekim umakom na bazi vrhnja)



                                                            Verzija za ispis

damijenestoslatko @ 17:32 |Komentiraj | Komentari: 13 | Prikaži komentare
Arhiva
« » lis 2017
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
Glasuj na...

Blogerica.com