Blog
ponedjeljak, kolovoz 30, 2010
 



Tako super recept ideja i toliko zanimljivih stvari koje bi se o smokvama mogle ispričati (Adam+Eva+smokvin list, činjenica da su Rimljani guske tovili smokvama, Don Juan i smokvica, da ne spominjem kako neki „papaju smokvice“ – oprostite ali stvarno nisam mogla odoljetiSmile), a meni nikako da se sve to posloži u glavi u nešto što ima glavu i rep.

Ipak, jednu svoju nedoumicu s vama moram podijeliti, a riječ je o sljedećem: kako je moguće da „hajde u smokve“ i „hajde k vragu“ imaju približno isto značenje? Pa koji bi luđak poželio nekome tko mu baš nije drag da ide u smokve? U tako slatko i ukusno voće? Ja sigurno ne. Smokve bih lijepo ostavila za meni drage ljude, a ovi drugi nek' se snalaze.



Danas vam nudim početnu ideju za daljnje eksperimentiranje, a vi mi javite ako imate nekih svojih sličnih ili boljih kombinacija. U svakom slučaju, ovo je toliko jednostavno, a ukusno da nisam mogla čekati dok mi dođe muza pa da smislim pametan post. Sklepala sam ovo prije ručka za doslovce 5 minuta, otrčala slikati rezultat u vrtu i već smo za 10 min svi bili za stolom, a nakon ručka smo se osladili smokvama zajedno sa sladoledom od vanilije.



smokve

med

cimet

grubo nasjeckani bademi

 

1)      Pećnicu ugrijte na 200°C, a smokve zarežite ukriž na vrhu i po želji na dnu.

2)      Pokapajte po njima malo meda, pospite cimetom i šakom badema pa pecite 15-20min.

3)      Poslužite blago tople sa sladoledom od vanilije.

 



Varijacije na temu:

-          u obzir za pečenje u kombinaciji sa smokvama dolaze još i: lješnjaci, vanilija, korica naranče, anis, orasi, listići mente, možda malo desertnog vina

-           umjesto sladoleda od vanilije možete staviti malo tučenog vrhnja i/ili mascarponea, ali čini mi se da kontrast toplih smokava i hladnog sladoleda jako fino funkcionira.

 

I za kraj ću vam se potužiti: danas mi je sve ispadalo iz ruke (u DM-u sam srušila tri stvari, od toga me prodavačica prostrijelila pogledom dvaput) pa sam na samom kraju ručka, dok sam razmišljala kako je baš fino što se te smokve tako brzo naprave i što oko njih nema puno gnjavaže i što ovo i što ono... tras. Ostadoh bez zadnje smokve koja je bila preda mnom. Morat ću ih ponovo napraviti.

damijenestoslatko @ 23:10 |Komentiraj | Komentari: 12 | Prikaži komentare
Arhiva
« » lis 2017
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
Glasuj na...

Blogerica.com