Blog
nedjelja, srpanj 18, 2010
 



Uvijek kad me nema duže vrijeme, ne znam otkud da krenem. Od zadnjeg posta dogodilo se nekoliko stvari ali dvije su bitne – dala sam zadnji ispit i preselila na koji mjesec u južnije krajeve (ne brinite, nisam se pretvorila u lastavicu, samo sam otišla doma u Dubrovnik). S kuhinjom se nisam baš puno družila, a kad jesam, uglavnom sam se držala dobrog, starog i provjerenog. S druge strane, kompjutera mi je bilo preko glave jer sam po cijele dane tipkala nešto za diplomski i kad se sve zbroji i oduzme, blog je ostao kratkih rukava.

Ipak, ovih su se dana u kuhinji mućkale stvari vrijedne pažnje. Zadnje mućkanje te vrste odvijalo se danas prije ručka i ujedno je današnja tema: panna cotta. Iskreno, donedavno jesam bila svjesna njezina postojanja, ali me nimalo nije privlačila da je probam. Neko bijelo brdašce s malo šumskog voća? Hmmm... hvala, ali ja ću ipak komad čokoladne torte. Bogu hvala, jedan me je švedski stol priveo pameti.



Prvi put sam panna cottu probala ovo proljeće u Cavtatu u hotelu Croatia. Vidjela sam je na tanjuru jednog finog, uglađenog gospodina pa – kud svi, tud i mali Mujo, odlučila i ja probati. Iako za kuhinju toga hotelaa imam sve same hvalospjeve (od predjela pa do deserta - divota), panna cotta me nije oborila s nogu; za moj je ukus bila tvrda i nedovoljno slatka. Ipak, dogodio se napredak: vidjela sam da ne grize (dapače, vrlo je zgodno ako vi ugizete nju). Sljedeći put sam je probala u jednom drugom restoranu i panna cotta se naglo popela na prvo mjesto moje liste za isprobavanje. Mama i ja smo kemijale nešto s receptom Jamieja Olivera i otkrile toplu vodu.





Vjerujem da dobar dio vas ima neke svoje recepte za ovu tako jednostavnu i laganu slasticu, ali evo do čega smo mi došle:

500 ml slatkog vrhnja
90 ml mlijeka
2 žličice ekstrakta vanilije
90 g šećera u prahu
1 vrećica Instant fix želatine (Dr. Oetker)

1)    U posudici zagrijte pola količine slatkog vrhnja, mlijeko i ekstrakt vanilije. Nek sasvim lagano vri 10 minuta. Maknite s vatre i pustite da se ohladi do sobne temperature.
2)    Ostatak slatkog vrhnja tucite sa šećerom u prahu (ne trebate dobiti čvrst šlag, prestanite tući kad se vrhnje počne zgušnjavati).
3)    U rashlađenu mješavinu vrhnja i mlijeka lagano stalno miješajući(!) dodavajte instant želatinu.
4)    Pomiješajte dvije smjese, prelijte u čaše za posluživanje i ostavite nekoliko sati u hladnjaku. Poslužite sa sirupom od šumskog voća/jagoda/višanja ili s poširanim voćem.

Napomena:
-    Doza dovoljna za 4 osobe
-    Slijedite redoslijed recepta jer s ovom vrstom želatine šećer obvezno ide na kraju Smile
-    Odlično se slaže sa sirupom od višanja

 



kad dovršite svoju dozu na prozoru i već odložite aparat...



... na krevetu nađete (puno urednije načetu) maminu pa ukradete još malo dok nje nema Wink

damijenestoslatko @ 19:58 |Komentiraj | Komentari: 14 | Prikaži komentare
Arhiva
« » lis 2017
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
Glasuj na...

Blogerica.com