Blog
nedjelja, studeni 23, 2008



Vraćali smo se neki dan Mirko i ja s Interlibera i ja sam mu pričala kako ne znam zašto, ali recepte Ane Ugarković najviše volim isprobavati s mamom. Kad sam kasnije malo o tome razmislila, postalo mi je sasvim jasno zašto. Zato što sam pomalo lijenčina u duši. Anini recepti zahtijevaju reckanje, sjeckanje, stotinu namirnica, temeljaca, začina, čekanja itd. itd, a kad se to sve radi u paru s nekim (u mom konkretnom slučaju s mamom) posla je upola manje. Svaki njezin recept koji smo dosad isprobale tako u paru nas je oduševio, a ova juha nije bila iznimka.

Dugo je čekala na isprobavanje upravo zbog toga što mi je se nije dalo isprobavati solo. Ali, mama mia je bila prošli tjedan – popunila je moj hladnjak u kojem je inače popriličan propuh, a zajedno s njom otišla je i kazaljka na vagi (nadam se ne u nepovrat ). Na tržnici smo kupile sušene vrganje (čovjek nam je htio prodati gljiva za 100 kn, ali smo ga udobrovoljile da nam ipak samo da onoliko koliko nam treba), opskrbile se i ostalim namirnicama i bacile se na posao. Rezultat je bio najbolja juha koju sam jela u posljednje vrijeme. Mirku se toliko svidjela da već sad kujemo planove kako ćemo je ubrzo ponoviti. Vrlo je zasitna pa se slobodno može poslužiti kao glavno jelo (osim ako vam ciljana publika nisu isključivi mesojedi).

U dvije riječi: OBAVEZNO PROBATI.





Recept smo malo promijenile i prilagodile domaćem ukusu i pakiranjima koja se mogu naći u trgovinama. Budući da nismo mogle doći do svježih vrganja, zamijenile smo ih šampinjonima i malo smo modificirale količinu pancete (naviše ) itd. Promjene nisu bile drastične, a evo što smo dobile:

18 dkg šampinjona (moglo bi i 25 eventualno)
10 dkg shiitake gljiva
ulje
1 mala mrkva, sitno nasjeckana
½ poriluka, sitno nasjeckanog
grančica celera, sitno nasjeckana
2-3 velika režnja češnjaka, nasjeckanog
0,7 dcl prošeka/bijelog vina
10 dkg pelata
5 dkg pancete, nasjeckane na sitne sitne kockice
1 l pilećeg ili goveđeg temeljca
svježa kadulja lovor  (1 list) i zeleni peršin
3 dkg suhih vrganja
sol i svježe mljeveni papar
1 šalice ječma
1 žlica mascarponea ili vrhnja za kuhanje


1) Namočite suhe vrganje u oko 125 ml kipuće vode. Ostavite 30 min, ocijedite, ali sačuvajte tekućinu
2) Obrišite svježe gljive vlažnom krpom. Odvojite stabljike od shiitake gljiva  i odbacite.
3) Narežite shiitake klobuke na tanke ploške. Isto napravite sa šampinjonina (njima ne treba skidati stapke)
4) Pirjajte ¾ šampinjona,  pancetu, mrkvu, celer, poriluk i češnjak na maslinovom ulju, 10 - tak minuta, dok ne počnu dobivati boju.
5) Podlijte prošekom  ili bijelim vinom.
6) Dodajte rajčice, temeljac, tekućinu od vrganja, ječam i začine (osim peršina).
7) Kuhajte oko 1 sat.
8) Na velikoj zagrijanoj tavi, na malo maslinovog ulja, prepržite kratko prvo shiitake, a zatim šampinjone i na kraju suhe vrganje nasjeckane.
9) Kad dobiju boju, dodajte ih u juhu i sve zajedno kuhajte još desetak minuta.
10)  Maknite s vatre i dodajte peršin i mascarpone. 





 Napomena:
- Mogao bi se upotrijebiti cijeli manji paket šampinjona (25 dkg), dodati još pola šalice ječma i malo temeljca.
- Tko voli, može na samom kraju juhu posuti parmezanom
- Izbaci li se panceta, ovo je jelo prikladno i za vegeterijance

 Verzija za ispis


damijenestoslatko @ 21:00 |Komentiraj | Komentari: 19 | Prikaži komentare
Arhiva
« » lis 2017
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
Glasuj na...

Blogerica.com