Blog
ponedjeljak, listopad 6, 2008



Zašto jednostavno kad može komplicirano? Često to meni padne na pamet jer, nravno, često kompliciram. Ali s tim se čovjek jednostavno mora pomiriti. Zašto iskoristiti već postojeću skriptu po kojoj su svi naučili za ispit kad će vlastita biti pouzdanija? Zašto kupiti čizme koje su mi zapele za oko kad u onoj sljedećoj tgovini možda imaju neke bolje? (Na kraju dana prohodanog u visokim potpeticama opet sam se naravno vratila po one prve, čudi me jedino da se do mog povratka nisu prodale - još nešto sasvim nevezano: dečko je na kraju balade rekao da ih uopće nisam morala kupovati jer njegova mama ima iste takve od prije 20 godina pa da mi ih je mogla dati. E muški...).

Jednako tako, zašto napraviti obični čokoladni puding kad se može utrošiti pola sata više i dobiti nešto neusporedivo bolje?

S pudingom imam neki čudan odnos. Nikad ga ne bih pošla i sama kupila u trgovini, pored te police prolazim kao što se u narodu kaže, kao pored turskog groblja, ali ako mi ga se ponudi gotovog, ohlađenog u hladnjaku i s okusom vanilije (jedini slučaj u kojem sam naklonjenija vaniliji nego čokoladi je puding), pojest ću ga. Neću početi skakati od sreće, ali neću imati ništa protiv. Nekako mi taj prašak pomiješan s mlijekom ne predstavlja gotovo ništa, čak i kolače u kojima se koristi puding uglavnom preskačem jer mi njegova upotreba djeluje kao “varanje“. Ako već pravim kolač, pravit ću ga kako treba ili nikako. (čast nekim iznimkama u kojima puding itekako ima svoju ulogu, tj. ne izigrava domaću kremu)

Ali s druge pak strane, da mi netko ponudi čašu ove čokoladne kreme, itekako bih počela skakati od sreće. Na prvi pogled nalikuje na čokoladni puding ali je njen okus puuuuuno bolji, finiji i puniji. Recept sam prilagodila prema receptu iz kuharice Baking: From my home to yours

10 dkg čokolade za kuhanje
350 ml slatkog vrhnja
3,5 dcl mlijeka
1 jaje
5 žutanjaka
3 dkg šećera
Malo soli




0) Ugrijte pećnicu na 150°C, stavite 2-3 čaše vode u jednu posudu pa kuhajte dok ne provri
1) Čokoladu izlomite na kockice i stavite u posudu. Trećinu slatkog vrhnja stavite na štednjak i pustite da provri pa prelijte preko čokolade i lagano miješajte dok se čokolada ne rastopi.
2) Pomiješajte preostalo vrhnje s mlijekom i stavite da prokuha
3) U međuvremenu istucite jaje, žutanjke, šećer i sol pa kad ste dobili homogenu smjesu još uvijek miješajući dodajte mješavinu mlijeka i vrhnja (dodavajte polako da se jaja ne bi zgrudvala)
4) Dobivenu mješavinu pomiješajte s čokoladom i procijedite u 8 zdjelica veličine šalice. Ako ostane pjene na vrhu, skinite je žlicom.
5) Zdjelice prekrijte aluminijskom folijom, stavite ih u veći pleh i dolijte oko njih vruću vodu iz koraka 0)
6) Pecite 35 do 40 min tj. dok krema ne očvrsne i bude sasvim malo drhtava (i to samo u sredini)
7) Izvadite iz pećnice i ostavite zdjelice u vodi još 10 min, zatim ih ostavite da se ohlade do sobne temperature te potom stavite u hladnjak
8) Možete poslužiti samo ili uz malo šlaga

Napomena:
- jako je važno ukloniti pjenu s površine kreme prije stavljanja u pećnicu . ako ostane pjene, nećete dobiti ovako sjajnu i glatku površinu kao na slikama, nego će sva biti mjehurićasta
- s obzirom na to da se peče na poprilično niskoj temperaturi, kremu možete peći i u otpornijim keramičkim šalicama

Slični recepti:

 Grešno čokoladna torta

 Krema s karamelom



 Verzija za ispis

damijenestoslatko @ 21:58 |Komentiraj | Komentari: 17 | Prikaži komentare
Arhiva
« » lis 2014
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  •  
  •  
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
Glasuj na...

Blogerica.com