Blog
ponedjeljak, siječanj 12, 2009



Ne mogu odoljeti, a da vam ne prepričam nešto silno simpatično. Radi se o jednom dečku koji dolazi na tečaj engleskog koji držim subotom popodne. Prekjučer nam je bio prvi sat nakon praznika i naravno, razgovaralo se o tome što je tko radio preko praznika. Neki su uživali u kućnoj atmosferi, neki se družili s prijateljima i obitelji, a glavni lik ove priče bio je u Londonu.

Kad je sletio, nazvao je prijatelja kod kojeg je trebao provesti tih desetak dana, ali prijatelj se nikako nije javljao. Nakon nekoliko poziva javila se njegova sestra i rekla da je nesretnik završio u bolnici. Što sad, pada mrak, a smješaja nema? Uzeo je komad papira i napisao „I am from Croatia, I need free accomodation“ (ja sam iz Hrvatske, treba mi besplatan smještaj – tek sam se sad sjetila da ga nisam pitala je li sve dobro spelovao  ) pa sjeo na klupu. Nakon otprilike pola sata prišla mu je jedna djevojka i pitala ga je li to istina, on joj je ispričao što mu se dogodilo i na kraju je njegov besplatni smještaj bio upravo njezin stan. Djevojka je iz Brazila, prema onome što on kaže (a vjerovat ćemo mu) jako lijepa i naravno – oboje su se zaljubili preko ušiju! Ona dolazi u Hrvatsku za nekoliko tjedana i sad su u vezi na daljinu. Zamislite kakva sve iznenađenja život sprema

A to vam sve pričam jer sam i ja odnedavno u vezi na daljinu. Sa slatkim. Mislim na slatko, gledam slike slatkog, nedostaje mi slatko i jedva čekam da ponovno budemo zajedno. Dotad se hranim voćem i svačim nečim zdravim i laganim, ali što da vam kažem, srce me vuče naravno – slatkom!

Zato evo nešto slatko, silno brzo i jednostavno za pripremiti, a i što se tiče kalorija nije ništa stravično – nema jaja, maslacu ni traga, čak se i čokoladu može izbaciti (iako to, naravno, ne preporučujem :) ). Usprkos odsutnosti sastojaka koji su za mene inače nezaobilani, kolač je odličan i doma ga često pravimo jer je jako brz i svi su sastojci obično pri ruci. Prepoznat ćete ga možda s televizije, ovo je (s minimalnim izmjenama) kolač po receptu Lidije Kralj koji je jedno vrijeme bio na čašici kiselog vrhnja.




Tekući sastojci:   
20 dkg kiselog vrhnja (12% mm)
1.5 dcl mlijeka   
2 žlice limunovog soka

Suhi sastojci:
25 dkg glatkog brašna (½ brašna može biti crno )
1 prašak za pecivo
10 dkg cukara
1 vanilin šećer
2 žlice mljevenog maka
2 žlice naribne korice limuna
½ žličice cimeta


1) Ugrijati pećnicu na 180°C i namastiti neki manji kalup (može npr. onaj od kuglofa)
2) U jednoj zdjeli pomiješati suhe sastojke, u drugoj tekuće, a zatim primiješati tekuće sastojke  suhima
3) Pomiješati samo toliko dok se sastojci ne  spoje (nikako ne miješati previše!)
4) Uliti u kalup i peći 20-30 min


Napomena: 
Po želji možete narezati na sitne komadiće 10 dkg čokolade za kuhanje pa primiješati u smjesu prije pečenja.
+ Mislim da bi se ovo moglo peći i u obliku muffina. 

  Verzija za ispis

damijenestoslatko @ 11:28 |Komentiraj | Komentari: 15 | Prikaži komentare
Arhiva
« » ruj 2014
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
Glasuj na...

Blogerica.com