Blog
petak, veljača 15, 2008



Dohvatila sam se konačno jedne knjižice o kojoj su mnogi imali riječi hvale. Riječ je o knjizi Mireille Giuliano Zašto se Francuskinje ne debljaju. Iako nije baš ono čemu sam se nadala, u knjizi ima par zgodnih stvari. Između ostalog autorica na sva usta hvali „juhu od poriluka“. E sad, u njenoj verziji to je poriluk shuhan u vodi pa bi juha po toj logici bila ona voda u kojoj se poriluk kuhao. iako sam htjela lagan obrok, to baš i ne spada u nešto što bih svojevoljno konzumirala...  A s obzirom na to da me ipak taj poriluk zaintrigirao jer ga nikad nisam probala, odlučila sam potražiti recept za pravu juhu, a ne za vodicu.

A ako se pitate zašto „à la Shrek“ objasnit ću vam. Na slici se ne vidi baš najbolje jer sam bila u žurbi pa nisam stigla baš dobro fotografirati, ali ova juha je svijetlozelene boje, baš kao Shrek, a u jednom trenutku (kad se poriluk prelije preko zaprške) su se počeli pojavljivati oni mjehuri što pucketaju pa sam sama sebe podsjetila na one vještice iz crtića koje miješaju čarobne zelene pripravke u velikim crnim kotlovima nad vatrom. Fali još samo jedno krilo šišmiša i koja čarobna riječ i mogu poletjeti na metli



Poriluk očistite od lišća (pročitala sam negdje da lišće možete iskorisititi kao dodatak za temeljac, ali još nikad nisam probala) i meni se čini da bi doza bila jedan korijen po osobi, bar je tako meni ispalo.

Treba vam:
korijen poriluka
ulje
žlica brašna
malo slatkog vrhnja
sol
papar
vegeta

0) Očišćeni poriluk malo zarežite uzdužno pa ga stavite u posudu i prelijte vodom tek toliko da ga prekrije te ga skuhajte dok ne omekša (10-15min)
1) Poriluk izmiksajte štapnim mikserom zajedno s vodom u kojoj se kuhao
2) U drugoj posudi zagrijte ulje i dodajte brašno i napravite zapršku. To će se zgusnuti i onda preko toga prelijte izmiskani poriluk (ovo je vještičja faza s mjehurima  )
3) Posolite, popaprite, dodajte malo vegete i pustite da se kuha još malo (jedno 5 min)
4) Na laganoj vatri (tako da juha ne vri) dodajte malo slatkog vrhnja (količina ovisi o tome kakvu juhu volite pa to možete slobodno po vlastitoj procjeni)
5) To je sve

Napomena: U originalnom receptu kojeg sam našla negdje na internetu je pisalo da se slatko vrhnje pomiješa sa žumanjcem pa da se tek onda doda u juhu, ali ja sam po običaju taj dio preskočila jer sam se zapričala s rodicom koja je upravo bila ušla u stan. Ja sam juhom bila zadovoljna i ovako pa zato nisam stavila to žumanjce u sastojke, ali možda bi s njim bila još bolja, pa ako netko isproba, neka javi rezultate

damijenestoslatko @ 10:07 |Komentiraj | Komentari: 18 | Prikaži komentare
Arhiva
« » pro 2017
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
Glasuj na...

Blogerica.com