Blog
srijeda, kolovoz 4, 2010
 



Prvo, hvala. Dali ste mi zgodnih ideja kako iskoristiti šljive (nisam propustila ni nokte nalakirati lakom boje šljiveSmile). Već vrebam priliku da isprobam neke od njih. Drugo, ispričat ću vam nešto što se u mojoj obitelji često prepričava i spominje, a dogodilo se prije desetak godina pa sam za detalje morala pitati mamu (inače je u nas doma dovoljno reći „ima menestri pomoći“ , „šifra menestra“ ili nešto slično pa da svi znaju na što se misli).





U dubrovačkom kraju često se u zimskim mjesecima jede nešto što ja apsolutno obožavam, a dosad još nikad nisam pokušala napraviti jer je babinu izvedbu nemoguće nadmašiti. Radi se o menestri – zasitnom jelu od patata, nekoliko vrsta kupusa, suhog mesa, kobasice, kaštradine i pancete. Tko voli, za prste polizati, tko ne voli – nek' razmisli još jednom... E dakle, tu je famoznu menestru prije desetak godina jedan ugledni kuhar, tadašnji šef kuhinje jednog isto tako uglednog hotela na dubrovačkom području  predstavljao na televiziji. Omaklo se čovjeku i napravio je nešto što je većina Konavljana, Župljana i Dubrovčana ocijenila kao neoprostivo (nije ni najmanje nalikovalo na ono što svaka poštena menestra treba biti) i postao predmetom opće zafrkancije. Tako je nesretnik spomenut i na Župskom karnevalu pred Stradunom prepunim ljudi gdje su na pozornici izjavili nešto poput ovoga: „Ima njegovoj menestri spasa... [teatralna pauza]... Lijepo bacit' u zahod pa sve ispočetka!“





Tako se u nas doma ta menestra zadržala kao neka poštapalica i spominjemo je i izvan kuhinjskog konteksta. Nije baš neki urnebesni vic, ali uvijek izmami osmijeh. Sve vam to pričam jer sam u biti ovaj post htjela započeti s „ima menestri pomoći“, ali sam onda shvatila da ne biste pojma imali o čemu ja to govorim. Sad znate. Napravila sam ovu galette od šljiva i kad sam pojela pravi komad, pomislila sam na tu jadnu menestru – šljive su bile prekisele i nije to bilo ono što sam ja zamislila. Ipak, nisam vam htjela prešutjeti ovaj svoj mali eksperiment jer je tijesto bilo odlično, a imam i prijedlog što napraviti s nadjevom pa evo načina na koji možete iskoristiti hrpu šljiva. Ja ću sljedeći put definitivno ovako i vjerujem da će ova varijanta biti za prste polizati. Maraschino u tijestu + kardamom, cimet i vanilija na voću daju jednu vrlo ugodnu (i dalje blagu) aromatičnu kombinaciju. Ako volite, umjesto dijela bijelog šećera možete upotrijebiti smeđi.

450 g glatkog brašna (ili za prhka tijesta)
230 g maslaca
korica limuna
2-3 žlice maraschina
3 žlice šećera

½ kg očišćenih šljiva
½ kg očišćenih jabuka
150 g šećera (ako su šljive kisele, i više, prema ukusu)
1 burbon vanilija
cimet
kardamom
2 žlice škrobnog brašna



1)    Pomiješajte sve sastojke za tijesto i umijesite prhko tijesto. Rastegnite ga na komadu papira za pečenje (krug promjera 40 cm) i odmah preselite u pleh (onaj veličine pećnice).
2)    Narežite voće na ploške, pomiješajte sa šećerom, začinima i škrobnim brašnom. Stavite ga na sredinu tijesta i rubove tijesta prevrnite preko nadjeva.
3)    Pecite cca 40 min na 180°C

 



Deja vu galettes:
-    galettes od jabuke
-     galette od rabarbare

damijenestoslatko @ 12:31 |Komentiraj | Komentari: 19 | Prikaži komentare
Arhiva
« » lis 2017
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
Glasuj na...

Blogerica.com