Blog
četvrtak, prosinac 6, 2007





... ispekla sam ih jučer, a jutros sam ih ostavila dečku ispred ulaznih vrata i poslala mu sms-om da mora da je bio dobar ove godine na što me on sav zbunjen nazvao i pitao o čemu pričam. Bilo mu je jasnije kad je otvorio vrata
Stalno mi govori da u zadnje vrijeme premalo čokolade imamo na repertoaru (o tome bi se dalo diskutirati... ) pa sam ga za Svetog Nikolu odlučila razveseliti nečim čokoladnim....



Meni je ovaj blagdan strašno simpatičan... valjda zato što sam još uvijek veliko dijete u obitelji...Kao mala sam bila poprilično naivna (za razliku od mog brata koji se igra detektiva već 2godine) i jedne godine kad mi je mama ispekla hrpu kolačića u raznim oblicima i zamotala ih u celofan u slatke male paketiće i ostavila svud oko kreveta, ja sam bila uvjerena da je to Sveti Nikola ispekao isključivo za mene... a bila sam oduševljena činjenicom da je saznao čak i koja mi je vrsta najdraža

A sad što se recepta tiče... igrom slučaja sam mu dodala jedan sastojak i ispalo je dobro tako da mislim da ću ponoviti „grešku“ kad ih opet budem pekla. Ne bi ja bila ja da barem jednom dnevno nešto naopako ne pogledam ili brzopleto zaključim/odlučim/izađem na krivoj tramvajskoj stanici i sl. pa je tako bilo i s ovim keksićima. Krenula sam ih praviti i kako se u kuharici (onoj o čokoladi o kojoj sam vam pisala negdje pri samom početku bloga) na jednoj stranici nalaze dva recepta, ja sam malo čitala iz gornjeg malo iz donjeg. U biti su jako slični, ali kad sam došla do dijela u kojem piše da se doda malo grožđica, skužila sam da nešto nije u redu... Prije otkrića o mom famoznom kombiniranju dvaju recepata, usula sam u brašno malo praška za pecivo što u originalu ne stoji, ali ništa ne škodi, dapače... Vi možete probati i bez.

Za jedno 65kom vam treba:
260 g brašna (ja sam stavila 60 g oštrog, ostalo glatko)
30g (1 žlica, dobro napunjena) kakaa u prahu
250 g omekšalog masla (ne rastopljenog!)
100 g štauba
malo soli
2 bjelanjka
½ praška za pecivo


prije pečenja

1) Ugrijte pećnicu na 180ºC i obložite pleh papirom za pečenje
2) Pomiješajte brašno, prašak, kakao i sol u jednu zdjelu
3) U drugoj zdjeli izmiješajte maslo i štaub dok ne postanu kremasti
4) Zasebno malo (može ručno) istucite bjelanjke i dodajte 6 punih žlica u zdjelu s maslom, a zatim primiješajte mješavinu s brašnom
5) Tijesto treba biti homogeno, ali ne smijete pretjerano miješati
6) Uzmite ili vrećicu ili štrcaljku pomoću koje se inače prave ukrasi od šlaga i u nju stavite dio tijesta (na vrhu treba biti onaj nastavak pomoću kojeg se prave „ružice“)
7) Istisnite tijesto u obliku slova W pazeći da ostavite jedno 3 cm između kolačića
8) Pecite 12 min



Napomena:
- da bi tijesto bilo prhko, ne smijete ga previše mijesiti
- za navedenu dozu, trebat ćete peći u dva navrata, ali ako vam je ovo gore puno, doza se jednostavno prepolovi

Inače, originalni nazaiv ovih keksića je „Bečki kakao keksići od prhkog tijesta“, ali mene nekako podsjećaju na male zmijice pa mi se činilo da je ovako jednostavnije



damijenestoslatko @ 15:31 |Komentiraj | Komentari: 27 | Prikaži komentare
Arhiva
« » lis 2017
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
Glasuj na...

Blogerica.com