Blog
utorak, veljača 12, 2008



„Može stajati u frižideru i do tjedan dana ako je zamotan u prozirnoj foliji“, reče on. 

S obzirom na to da je ovo zadnja rečenica u receptu, moglo bi se slobodno zaključiti  da je recept samo jedan veliki vic. Jer da ovo ostane nepojedeno dulje od jednog dana je ravno nemogućem. Ali s obzirom na to da Pierre Herme nije komičar nego vrhunski slastičar, možemo jedino zaključiti da je došlo do tiskarske greške pa da su nadodali jednu rečenicu gdje je ustvari nije trebalo biti.



Pierrea Hermea sam vam već spominjala. To je jedan od najpoznatijih francuskih slastičara današnjice. U slastičarske vode uplovio je već sa 14 godina, a 1998. je s partnerom Charlesom Znatyjem otvorio prvu trgovinu slasticama u Tokiju da bi danas firma Pierre Hermé Paris® bila simbol za sofisticirane  vrhunske gurmanske proizvode. Uvijek je u potrazi za novim i neobičnim spojevima okusa i mirisa, a inspiraciju traži u svim kuhinjama i aromama svijeta. Nazivali su ga Picassom slastičarstva (Vogue), slastičarskim provokatorom (časopis Food&Wine), avangardnim slastičarom i čarobnjakom okusa (New York Times), kuhinjskim emperatorom (New York Times) te kraljem modernog slastičarstva (The Guardian).

Imajući u vidu ovaj recept (koji dolazi iz kuharice o čokoladi o kojoj sam vam pisala na samom početku ovog bloga), od svih ovih gore navedenih poetskih opisa, ja bih se opredijelila za čarobnjaka okusa. Dugo sam omjerala ovaj recept (i zbog njega sam se upustila u kandiranje đumbira) i konačno je i na njega došao red prije par dana. Ono što me oduševljava u ovoj kuharici je preciznost podataka o pečenju i sličnom. Dosad sam rijetko nailazila na recepte u kojima piše “tucite 8 minuta” – a to je baš ono što volim. Precizno (kad su kolači u pitanju – inače volim malo šlampavosti )



Inače, u receptu piše da b se kolač trebalo konzumirati sutradan i čuvati u frižideru, ali da vam iskreno kažem, sutradan su u slučaju mog primjerka kolača doživjela svega dva komadića i došli smo do zaključka da je kolač bio bolji na dan kad je ispečen. Eto toliko, na znanje i ravnanje, a vi kako volite…

14 dkg marcipana
16 dkg štauba
18 + 2 dkg masla
4 jaja
žlica i pol kandiranog đumbira
7 dkg tamne čokolade
18 dkg brašna
4 dkg kakaa u prahu
½ kesice praška za pecivo
1.5 dcl mlijeka

0) Nasjeckajte čokoldau na sitne komadiće (1 kockicu na 4 dijela) pa isto to napravite i s đumbirom. Obložite kalup za pečenje kruha (veličine 18-30cm) papirom za pečenje.
1) Rastopite maslo na laganoj vatri i pustite ga da se prohladi (ali treba ostati tekuće)
2) Rukama pomiješajte marcipan sa štaubom pa zatim smjesu stavite u mikser dok ne dobijete nešto poput pijeska
3) Dodajte jedno po jedno jaje svaki put čekajući da se prethodno dobro umiješa
4) Ugrijte pećnicu na 240C
5) Dodajte otopljeni maslac (18 dkg) i miksajte 8 minuta, a zatim dodajte mlijeko
6) Pomiješajte brašno s kakaom i praškom pa zatim sve zajedno ručno umiješajte u smjesu s marcipanom. Možete i malo promiješati mikserom na najmanjoj brzini dok sve ne bude homogeno
7) Ručno umiješajte komadiće čokolade i nasjeckani đumbir
8) Smanjite pećnicu na 180 i stavite kolač da se peče
9) Nakon 10 min kistom premažite površinu kolača preostalim maslom i pustite da se peče još 50min
10) Provjerite je li kolač gotov tako da ga bocnete nožem – nož mora izaći čist
11) Kad je gotov, ohladite ga na rešetki


iz bočne...


... i iz ptičje perspektive

Napomena: ako želite, možete (kao što se na slici vidi) preostali marcipan nasjeckati na komadiće i ubaciti zajedno s čokoladom i đumbirom

Ovo je definitivno jedan od mojih favorita - nimalo suh kolač prožet aromom marcipana. Ako ga budem češće pekla, morat ću na dijetu

damijenestoslatko @ 09:28 |Komentiraj | Komentari: 38 | Prikaži komentare
Arhiva
« » pro 2017
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
Glasuj na...

Blogerica.com