Blog
nedjelja, svibanj 25, 2008



“Bože daj mi strpljenja, ali brzo“, natpis je koji stoji na listiću mjeseca svibnja na kalendaru u teretani u koju redovno idem. Svaki mjesec ima svoju poručicu, a ja sam uspjela svoju znatiželju staviti pod kontrolu i ne prelistati cijeli kalendar odjednom nego svaki mjesec čekam što će biti na sljedećem. Autor svibanjskog mota sigurno je na umu imao vađenje koštica iz trešanja kad je smišljao što da napiše jer je to upravo ono što je meni palo na pamet kad sam omjerala hrpu trešanja koje su čekale da ih ogolim do srži.



Clafoutis [klafuti] je francuska poslastica o kojoj ste imali prilike nešto pročitati kod kzemljopis i kod tamogdjezivimja, a ja ga “omjeram“ već od lani otkad je velika knjiga francuskih slastica Le Grand Livre de la patisserie et des desserts poštom stigla na moja vrata. Podrijetlom je ovaj desert iz dviju francuskih pokrajina: Limousin (tamo se naziva "clafoutis") i Auvergne (gdje mu ime glasi "millard"). Prema tradiciji trešnje se za ovaj kolač ne bi trebale čistiti od koštica jer se navodno “puno gubi što se tiče okusa“, kako kažu stare žene u Limousinu, ali ako mene pitate, to je poprilično dobra fora da si olakšaju posao pa sam se ja stoga ipak uhvatila tog nesretnog čišćenja.

U dva navrata sam pravila dvije različite verzije clafoutisa – jednu “običnu“, tradicionalnu i drugu s čokoladom. Svaka ima svojih čari, ali ja moram priznati da mi je čokoladna draža. Mirko (moj darling) se s tim baš nije složio pa izgleda da je omjer snaga između ovih dviju verzija 50:50.



Dakle, nakon što sam na Trešnjavačkom placu uspjela pronaći fine trešnje po povoljnoj cijeni, nakon što sam prošla pored stola za kojim je čovjek prolaznicima dovikivao “uzmite, pogledajte banane, domaće (?!), ajmo ljudi banane“ i kao šećer za kraj nakon što me je jedan nadasve kulturni prodavač kroza zube poslao u ... neću vam reći gdje... jer nisam ništa kupila kod njega, stigoh doma. Onda sam kao na početku posta, zamolila višu silu za malo strpljenja, očistila trešnje i poslije toga je sve bilo 5min posla. Ako izuzmemo čišćenje, ovo je jedan super jednostavan i jako ukusan kolač za toplije dane.

Za okrugli kalup promjera 26cm

Tradicionalni clafoutis:
60 dkg trešanja
170 ml mlijeka
6 dkg glatkog brašna
7.5 dkg štauba
1 šećer vanilija
3 veća jaja
5 dkg masla + malo za namazati kalup

0) Namastite kalup, operite trešnje i skinite im peteljke i koštice pa ih u jednom sloju rasporedite u pleh jednu do druge
1) Upalite pećnicu na 180°C
2) Provrite mlijeko i rastopite maslo
3) U zdjeli pomiješajte brašno, štaub i šećer vaniliju
4) Dodajte jedno po jedno jaje miješajući prije svakog dodavanja pa zatim mlijeko i rastopljeni maslac i sve dobro izmiješajte (pripazite da nema grudvica)
5) Prelijte preko trešanja i pecite cca 40min




Čokoladni clafoutis:

60 dkg trešanja
3 jaja
135 ml mlijeka
3 žličice gustina
2 žlice brašna
2,5 smeđeg ili bijelog šećera
1 šećer vanilija
10 dkg čokolade za kuhanje
7,5 dkg masla

0) Namastite kalup, operite trešnje i skinite im peteljke i koštice pa ih u jednom sloju rasporedite u pleh jednu do druge
1) Ugrijte pećnicu na 180°C
2) Pomiješajte jaja, mlijeko, gustin, brašno, šećer i šećer vaniliju dok ne dobijete smjesu bez grudvica
3) Na pari rastopite čokoladu pa joj dodajte maslac da se i on rastopi i onda sve dodajte u smjesu s jajima pa sve zajendo prelijte preko trešanja
4) Pecite cca 40min



Napomena:
 - u originalnim receptima bilo je manje trešanja, ali ja sam njima prekrila cijeli pleh
- još jedan dodatak je šećer vanlija
- prije posluživanja pospite štaubom
- clafoutis se jede blago topal ili dobro ohlađen (meni je ohlađen draži)
- pod uvjetom da ga ne smažete odmah, može ostati u frižideru 2 dana
- nemojte se bojati što je smjesa jako rijetka, poprilično nalikuje onoj za palačinke - to nije biskvit, dobit ćete nešto jako sočno što pomalo podsjeća na puding



                                                        Verzija za ispis

damijenestoslatko @ 14:53 |Komentiraj | Komentari: 22 | Prikaži komentare
Arhiva
« » lis 2017
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
Glasuj na...

Blogerica.com