Blog
četvrtak, svibanj 7, 2009



Nisam sigurna postoje li uopće ta mitska bića koja vole prati suđe? Iz praktičnih bismo ih razloga mogli nazvati Homo suđoperus. Kažu da su suđoperusi locirani na različitim staništima po cijelom svijetu, određeni tvrde i da poznaju neke od njih, ali u mojoj okolini ih nema (provjereno). Meni je osobno pranje suđa najmrži kućanski posao – nikad mu nema kraja jer nove čaše i tanjuri samo niču kao gljive poslije kiše.

U Dubrovniku se za nekoga tko uzalud nešto radi kaže da „gura valove prema Italiji“ i mislim da bi se to jako dobro moglo primijeniti na pranje suđa.  Taman sve lijepo opereš, uglancaš sudoper i onda se za sat vremena opet pojavi neka zdjelica. Bolje bi definitivno bilo malo bućnuti u more i pogurati ga prema bučnim nam susjedima nego ovo. Plivanje je makar ugodno.

Današnji je zato recept za sve moje su-mrsce prljavog suđa. I meso i prilog sve u jednom, a sve što ćete uprljati je jedna zdjela i kasnije tanjur s kojeg budete jeli. Nije loše, a? Podsjetit će vas vjerojatno na piletinu s buđolom i porilukom, a nije ni čudo jer se nalazi na istoj stranici Jamie Oliverove kuharice Cook with Jamie. Ja sam ponešto izmijenila recept pa dakle evo što napravih:

Za 2 osobe:
500 g pilećeg filea
16 šparoga (iz uzgoja)
16 cherry rajčica
Ružmarin
Kopar
Majčina dušica
Peršin
Maslinovo ulje
Prošek ili bijelo vino
Par kapi limunova soka
Sol i papar




1) Pećnicu ugrijte na 200°C.
2) Šparogama odstranite donji tvrdi dio, a cherry rajčice razrežite na pola.
3) U jednu zdjelu stavite pileći file, rajčice, šparoge, pospite željenom količinom začina, dodajte malo maslinova ulja i prošeka/bijelog vina i par kapi limunova soka.
4) Posolite i popaprite pa sve dobro izmiješajte
5) Uzmite komad aluminijske folije pa u njega stavite prvo povrće pa zatim pileća prsa preko i sve prelijte mješainom ulja i vina. Zamotajte foliju tako da na vrhu ostane cca 5 cm otvora i tako sve zajedno stavite u pleh.
6) Pecite 30-40 min.

Napomene:
Jamie je u ovom receptu koristio samo velike količine ružmarina, ja sam se radje odlučila za kombinaciju proljetnih začina s tržnice. Koje god začine odaberete, važno je samo da budu svježi jer im je okus tako puno intenzivniji.  Jamie je preporučio da se posluži preliveno acetom balsamicom, ali taj sam dio preskočila, ako netko proba, neka javi kako je!



Kad sve lijepo pometete s tanjura, ostat će vam najbolji dio: umak koji se napravi od kombinacije maslinova ulja, prošeka i soka koji piletina pusti pa se zato oboružajte nekim finim kruhom kojim ćete to sve pomočiti. Znam da nije baš po bon-tonu, ali rade ljudi nažalost puno gorih stvari od toga pa se ja zato ne bi previše brinula. I da ne zaboravim: ako naiđete na kojeg Homo suđoperusa, uputite ga u mom smjeru.


damijenestoslatko @ 16:33 |Komentiraj | Komentari: 12 | Prikaži komentare
Arhiva
« » lis 2017
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
Glasuj na...

Blogerica.com