Blog
petak, veljača 22, 2008



Danas je riječ o ... palačinkama. Svi ih pečemo – kad padne šećer u krvi i počne razmišljanje „a da mi je sad ovo, a da mi je sad ono...“, u frižideru uvijek ima koje jaje, malo mlijeka i brašna. Najbolja stvar s njima je što ih možete puniti čim god vam srcu drago. Tako se kod mene uvijek odvijaju prepirke tipa nutella ili mermelada, obične ili zapečene i sl

Palačinke postoje u većini krajeva svijeta, iako se njihovi sastojci razlikuju od kontinenta do kontinenta.  Europske palačinke (među koje spadaju i ove naše) su tanke, prave se od jaja, brašna i mlijeka i ne dodaju im se sredstva za dizanje. Najpoznatija vrsta su francuske crêpes  [kRЄp] koje su najkarakterističnije za francusku pokrajinu Bretanju odakle su se u početku i raširile po cijeloj Francuskoj. Servira ih se na sve moguće načine: tople, hladne, flambirane, sa slanim ili slatkim punjenjem. Postoje i kolači koji se prave od više slojeva palačinki, tzv. mille crêpes (doslovni prijevod: tisuću palačinki).

Osim eurposke verzije, ima još raznih afričkih i australskih te istočnjačkih, ali danas ću vam napisati ponešto o američkim palačinkama koje se često pojavljuju u raznoraznim američkim filmovima i serijama. One sadrže sredstvo za dizanje (najčešće prašak za pecivo) i različine količine jaja, brašna, mlijeka ili mlaćenice (*). Pomoću tih sastojaka se umuti smjesa koja je puno gušća od naše smjese za palačinke, a mogu joj se dodati i cimet i šećer.

Na zagrijanu i sasvim lagano namaštenu tavu se stavljaju krugovi debljine cca 1 cm, sredstvo za dizanje se “penje” prema gore, palačinka naraste i u tom trenutku je se okreće na drugu stranu, a sve to skupa traje jako kratko. Ove palačinke su dosta lagane i obično se poslužuju za doručak uz javorov sirup, maslac, maslac od kikirikija, mermeladu ili voće.

Osim toga, postoje različite varijacije pa ih se može napraviti tako da budu slane ili slatke, a u samu smjesu se nekad dodaju komadići čokolade ili voća kao što su kupine, jagode, banane. Za slanu verziju može se dodati sira ili komadiće slanine. Uglavnom ih se priprema tako da budu oko 10 centimetara u promjeru.

(*)
Mlaćenica (engl. buttermilk) je (kao što su mi nedavno objasnili) tekucina koja ostane nakon sto se vrhnje ulupalo u maslac, a može se kupiti kod nas u većim trgovinama pod nazivom “Stepko”. Ja još nisam probala



Za 8 palačinki vam treba:
3 veća jaja
12 dkg brašna
1 žličica praška za pecivo
1,4 dcl mlijeka
malo soli

0) Razdvojite bjelnjke od žumanjaka i od bjelanjaka napravite čvrsti snijeg
1) Žumanjcima dodajte brašno, prašak, sol i mlijeko i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu
2) Bjelanjke lagano ručno umiješajte u smjesu
3) Lagano nauljite tavu (uistinu samo malo) i na ugrijanu površinu stavite nadjeva tako da dobijete jedan krugo od 10-15cm i 1 cm visok (poravnajte slobodno stražnjom stranom žlice)
4) Čim se podigne okrenite je i popecite samo još malo
5) Servirajte s čim god volite

Ovo je tipično američki brzinsko jelo (to se vidi iz priloženog – pravila sam ga usred učenja za ispite)  i za njega vam treba svega 15ak minuta. Da sve skupa ne bi bilo pretjerano amerikanizirano, jela sam ih s francuskom mermeladom. Tako nekako imaju bar dašak onog pariškog šarma...





                                                      Verzija za ispis

damijenestoslatko @ 13:42 |Komentiraj | Komentari: 51 | Prikaži komentare
Arhiva
« » stu 2014
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
Glasuj na...

Blogerica.com