Blog
petak, travanj 4, 2008




„U kuhanju se krije neka vrsta magije: u biranju sastojaka, u postupku miješanja, ribanja, topljenja, dodavanja začina, u receptima iz drevnih knjiga, u starinskom priboru . [...] Dijelom mi u tome godi prolaznost: toliko priprema izvedenih s mnogo ljubavi, toliko vještine i iskustva uloženih u zadovoljstvo koje traje samo trenutak. I u kojem će samo nekoliko osoba uistinu uživati“

„Nosila sam u glavi recepte poput zemljovida. Sve vrste recepata; neke sam istrgnula iz časopisa ostavljenih u prometnim željezničkim postajama, neke saznala od ljudi što sam ih sretala na našim putovanjima, neki su bili čudne kombinacije vlastite proizvodnje.“

„Postoji neka vrsta alkemije u preobrazbi priproste čokolade u zlato mudrih luda, neke svjetovne čarolije koja bi se čak možda svidjela i majci. Dok radim, praznim glavu od svih misli i duboko dišem. Prozori su otvoreni, a propuh što struji kroz kuhinju hladio bi da nema vrućine što izbija iz peći i bakrenih posuda, para što se dižu iz temeljca koji se topi. Miješaju se opojni, sugestivni mirisi čokolade, vanilije, zagrijanog bakra i cimeta: sirov, zemljani vonj Amerike, vruća, smolasta aroma prašuma...“



Tako kaže Joanne Harris u svojoj knjizi Čokolada po kojoj je snimljen i istoimeni film. Istina, nisam uspjela pronaći točan citat koji sam tražila jer sam ovo ipak čitala prije 5-6 godina, ali vjerujem da ste i iz ovoga shvatili o kakvoj se čokoladnoj čaroliji radi. Što se same knjige tiče, moram reći da je ovo jedan od rijetkih slučajeva u kojima mi je draži film od knjige pa ako je i niste pročitali, a pogledali ste film – svejedno ste na konju (ja sam bila učinila nevjerojatno priblesav potez i čitala sam Čokoladu dok sam bila na dijeti – mislim da se takvo ponašanje već može svrstati pod etiketu mazohizma  )



Torta čiji je recept tu malo niže prava je filmska zvijezda (nema ni kapi brašna!!!). I ako je nisu uvrstili u već spomenuti film – učinili su kobnu grešku. Usudila bih se raći da je toliko dobra da je mogla zamijeniti Deppa i Binoche na plakatu  Ili da ipak ne pretjerujemo? Sve u svemu – ovo je istinska Čokolada.



Prvi put sam ovu tortu pravila kad su dečku dolazili prijatelji na druženje. Računala sam – čokolada, zašto ne? To sigurno svi vole. Kao i obično, nastupila je moja brzopletost i nisam pročitala recept do kraja. Već sam bila zamutila smjesu i upotrijebila sve sastojke kad sam shvatila da se torta peče u kupelji -  a ja nisam imala prikladne posude za talvo pečenje  Onda sam izorganizirala neku instalaciju koja je između ostalog uključivala 3 kuhače, a koje se ne bi posramio ni Leonardo da Vinci i gurnula sam to sve u pećnicu. Kad je sve bilo gotovo, izvadila sam kolač iz pećnice, prevrnula ga, kad tamo – strava i užas (tako sam ja mislila). Kolač je po čvrstoći nalikovao na nekakav žele, na jednom mjestu mi se nije dobro odlijepio, a sve skupa je imalo aromu kave (koju ne volim i boga pitaj zašto sam uopće do kraja slušala recept pa je stavila). Bila sam uvjerena da će svi misliti da ja ne znam ispeći ni najobičniji kolač od čokolade pa sam onako ljuta i iznervirana cijelu dozu prevrnula u kantu za smeće. Ostavila sam samo jedan komadić koji sam gurnula u frižider.



U međuvremenu sam nabrzinu napravila browniese s kokosom, a sutra ujutro kad sam ponovno onako puna nepovjerenja uzela komadić nesretne torte... savršenstvo. Torta se stisla i dobila sam nešto fino što se topi u ustima, kremasto i nadasve čokoladno. Ukratko, samo što nisam pošla do kontejnera vidjeti jesu li ostaci još tamo.  Ovaj kolač je vjerojatno jedan od onih na koji misle kad o čokoladi govore kao o „dekadentnoj“ namirnici ili kad kažu da je „grešna“ (kao što piše i na vrhu plakata za film – „sinfully delicious“).


evo sad ste i zavirili u moj frižider

Recept sam našla negdje na internetu i malo ga prilagodila svom ukusu, a inače je iz ove knjige (koju nemam pa me nemojte pitati je li valja  ). Pun je svega što vam zabranjuju pa ako želite izgledati poput one cure na reklami za anticelulitnu kremu Collistar (od koje mi padne mrak na oči svaki put kad naletim na taj jumbo plakat – što je bar 3 puta dnevno), nemojte čitati dalje. Ali ako ste već došli na ovu stranicu, vjerujem da vas takve sitnice poput jumbo plakata neće spriječiti pa slobodno nastavite :

22 dkg tamne čokolade
34 dkg maslaca
225 g šećera
125 ml mlijeka
6 jaja (srednjih do velikih – ne malih)
1 vanilin šećer
malo soli

0) Zagrijte pećnicu na 180, namastite kalup (vidi napomenu) maslacem i pokropite ga brašnom pa stavite sa strane
1) Na laganoj vatri miješajte maslac, šećer, vaniliju i mlijeko sve dok se maslac ne rastopi pa dodajte čokoladu i neprestano miješajte dok se ne rastopi (vatra ne smije biti prejaka jer će čokolada izgoriti)
2) Mikserom tucite jaja jedno 5min i na kraju malo posolite
3) Malo po malo dodavajte čokoladnu mješavinu u jaja (između svekog dodavanja dobro promiješajte). To radite polagano da vam topla čokoladna smjesa ne bi „skuhala“ jaja pa da ne dobijete čoko-kajganu umjesto torte. Kad ste dodali svu smjesu, sve dobro izmiješajte da dobijete jednoličnu mješavinu.
4) Ako želite (ja jesam) procijedite smjesu tako da na cjediljki eventualno ostanu neki komadići čokolade ili zgusnuto jaje. Procijedite smjesu u pripremljeni pleh.
5) Prokuhajte vode koliko je dovoljno da dođe skoro do pola visine većeg pleha (onog veličine pećnice) pa je ulijte u njega i u tu vodu stavite manji pleh sa smjesom. Voda za tu kupku mora biti vruća.
6) Pecite 40ak minuta, izvadite manji pleh iz vode i pustite kolač da se hladi 20 ak min. Nožem prođite oko ruba pleha da se torta sasvim odlijepi pa ga prevrnite na tanjur za posluživanje. Ako želite, možete ga ponovno prevrnuti na pravu stranu na neki drugi tanjur.
7) Hladite ga BAREM 3 sata prije posluživanja, a idealno bi bilo preko noći (vjerujte mi, isplati se malo strpiti)

Napomene:
- moj pleh je bio 28 cm promjera, ali može i nešto manji, sve do 24 je ok. Ako korisite pleh sa odvojivim dnom, trebli biste ga 2-3 puta omotati aluminijskom folijom tako da voda ne može ući u njega, ali ovaj dio nisam isprobala
- Umjesto dijela mlijeka (ili umjesto cijele količine) možete upotrijebiti kavu ili neki liker
- Pridržavajte se točno recepta i na kraju ćete se sigurno pridržavati za stomak





                                         Verzija za ipis

damijenestoslatko @ 17:54 |Komentiraj | Komentari: 44 | Prikaži komentare
Arhiva
« » lis 2017
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
Glasuj na...

Blogerica.com