Blog
ponedjeljak, ožujak 31, 2008



Prohujalo s vihorom – taj se kliše jako dobro može primijeniti na ove lasagne. Kako došle, tako pošle, jedva sam ih imala vremena slikati. Tako je to uvijek sa stvarima koje mame mirisom. A mene je na ovaj recept namamila želja da konačno i to pokušam napraviti – ovo je službeno (kao i  dobar dio recepata na ovom blogu) prvi pokušaj spremanja lasagna.

Prvo sam se poprilično preračunala što se tiče količine tjestenine koju treba kupiti – jednom sam u Konzumu na blagajni ispred sebe vidjela ženu s dva paketa tjestenine za lasagne i pomislila sam: - Vidiš, za lasagne treba kupiti dva paketa tjestenine.
Onda se javio glas razuma i rekao- Pa nisu u Barilli valjda blesavi da u jednu kutiju ne stave dovoljno za prosječan pleh lasagna?
- Jesu, jesu, vidiš da je ova žena kupila dva paketa, a ostalih sastojaka nema tako puno, znači treba dva,  reče opet onaj priblesavi dio mene.
I naravno, pametne se baš previše i ne sluša u današnjem svijetu pa sam tako i ja kupila dva paketa tjestenine kad sam išla spremati lasagne. Trebam li vam reći da sad imam tjestenine skoro dovoljno da prehranim nogometnu momčad pregladnjelih srednjoškolaca?



Osim toga, danas sam bila poprilično produktivna – ranim jutrom u teretanu (napomena: rano jutro po starom vremenu), pa napisala jedan prijevod o testiranju nekog novog lijeka za domaći, pa malo na faks pa malo druženja i evo me sad malo s vama u nadi da ćete jednom zasukati rukave i ovo isprobati. A zašto sam sve ovo napisala? Zato da bih vam rekla da sam između ostalih stvari koje sam danas napravila i potpisala peticiju da odluka o ulasku u NATO treba ići na referendum. Izdvojite 10ak minuta pa i vi učinite to isto, uhvatio me neki aktivizam...  Po prvi put sam u životu bila spremna ići na prosvjede kad dođe Bush i to me čak i veselilo, ali imam kolokvij.  Kad te nešto neće, onda te usitinu neće, a šteta... Baš bi bilo dobro da prvi prosvjed u životu bude dok je Veleuvaženi u gradu. Ali „nešto je trulo u državi Danskoj“, odnosno većina je trula pa vjerujem da razloga za prosvjedovanje neće nedostajati ni u budućnosti.
Vratimo se mi sad na vedrije teme kao što su lasagne npr







Dugo sam tražila recept koji bi mi bio baš sasvim po volji i našla sam ga na adresi cookalmostanything.blogspot.com, a kolegica dokolica je jednom izrazila želju za dobrim receptom za lasagne pa se nadam da će joj ovaj biti po volji (dragome je bio itekako, a mislim da ni Garfield ne bi imao ništa protiv – u zadnje vrijeme sve imam neke asocijacije vezane za crtiće i hranu, što li bi Freud o tome rekao?).

sastojci:
tjestenina (ja sam koristila Barillinu i koristit ću je i sljedeći put i to ne samo iz razloga što je imam za još pet sljedećih puta nego i zato što sam stvarno zadovoljna njom)
bešamel (malo ulja, brašno, mlijeko, muškatni oraščić)
mozzarella
parmezan (ja ga ne volim pa sam stavila malo goude)
propržene gljive (ako volite/želite)

za ragu:
malo maslaca i (maslinovog) ulja
1 luk
2 mrkve
korijen celera
ružmarin
list lovora
koncentrat rajčice
pelati
½ kg mljevene govedine
sol i papar

1) Nasjeckajte/naribajte luk, mrkvu i celer  
2) U posudu stavite ulje i maslac pa im dodajte nasjeckano povrće, list lovora i ružmarin kad se maslac rastopi. Pustite da se lagano zažuti (nemojte žuriti – ovo može potrajati jedno 20min ili više)
3) Malo po malo dodavajte mljeveno meso i malo pojačajte vatru – miješajte cijelo vrijeme tako da se ostane neka „gromada“ od mesa. Svaki put prije nego što dodate novi dio mesa, pustite da onaj prethodni uhvati boju. Po želji dodajte gljive. Krajnji rezultat bi trebala biti poprilično suha mješavina
4) Dodajte koncentrat rajčice i nakon 5min dodajte pelate i dobro miješajte tako da rajčice ne ostanu u komadu (ili ih prethodno nasjeckajte) pa pustite da se kuha još barem jedno pola sata - ako postane pregusto dodajte tekućinu iz pelata
5) Dok se to kuha, napravite fini gusti bešamel (zagrijte ulje pa mu dodajte malo brašna razmućenog u mlijeku i začinite s malo soli i muškatnog oraščića – po potrebi dodajte mlijeko ako je pregusto i non stop miješajte da ne dobijete grudice!)
6) Kad je sve gotovo – na dno pleha stavite malo bešamela pa red paste (ne treba je prethodno kuhati!) zatim ragu pa bešamel pa pasta i tako sve dok ne potrošite sastojke
7) Na vrh izmrvize mozzarellu i naribajte parmezan/goudu ili čak oboje!
8) Pecite 20ak min, prema uputama na pakiranju tjestenine









U odnosu na originalni recept, promijenila sam nekoliko stvari – izostavila sam neke gljive za koje nikad nisam čula i kadulju sam zamijenila lovorom. U originalu u ovo još idu i svinjske kobasice – ja ih ovaj put nisam imala, ali kad budem radila neku još zimskiju verziju, pokušat ću i tako. 



                            Verzija za ispis

damijenestoslatko @ 21:21 |Komentiraj | Komentari: 35 | Prikaži komentare
Arhiva
« » sij 2018
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
Glasuj na...

Blogerica.com